بیست و ششمین همایش “عرصه یادگیری مدیران منابع انسانی ایران” با حضور ابوالفضل کیانی بختیاری؛ مشاور و رئیس دفتر معاون اول رئیسجمهور و عضو هیات علمی سازمان مدیریت صنعتی و ابراهیم شیخ؛ معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت در روزهای ۵ و ۶ دیماه در مشهد برگزار شد. برنامه های این همایش شامل سخنرانی های کلیدی، کارگاه های آموزشی تخصصی و میزگردهای تعاملی است.
به گزارش نگاه اقتصادی، در این همایش که از مهمترین گردهماییهای حوزه مدیریت منابع انسانی به شمار میرود، اساتید برجسته، مدیران ارشد و کارشناسان حوزه منابع انسانی از سراسر کشور حضور دارند. این رویداد با هدف توسعه دانش و مهارتهای تخصصی در حوزه منابع انسانی و تبادل تجربیات بینالمللی و ملی طراحی شده است.
در ابتدای این همایش، ابوالفضل کیانی بختیاری، مشاور و رئیس دفتر معاون اول رئیس جمهور و عضو هیات علمی سازمان مدیریت صنعتی در سخنرانی خود به اهمیت فرهنگ در پذیرش روندهای نوظهور اشاره کرد و بیان داشت که فرهنگآموزی فرآیندی بنیادین و چندبعدی است که میتواند نقش مؤثری در مدیریت تغییرات اجتماعی و پذیرش فناوریهای نوین داشته باشد. وی تأکید کرد که عوامل اجتماعی، اقتصادی، و روانشناختی، به همراه هنجارهای فرهنگی و سبکهای رهبری، نقش کلیدی در پذیرش نوآوریها ایفا میکنند.
در ادامه کیانی بختیاری با ارائه سه مؤلفه مهم برای توسعه روندهای نوظهور شامل “سرمایههای انسانی”، “فناوری و زیرساخت”، و “پذیرش و رواداری”، بر اهمیت همراستاسازی فرهنگ سازمانی با اهداف نوآورانه تأکید کرد.
وی اظهار داشت: نقش فرهنگ را می توان بهعنوان عاملی کلیدی در پذیرش روندهای نوظهور برجسته کرد. و توضیح داد که فرهنگآموزی فرآیندی مستمر و چندبعدی است که از طریق آن، افراد مهارتها، ارزشها و هنجارهای موردنیاز برای مشارکت در جامعه را فرا میگیرند. به گفته وی، درک ارتباط میان فرهنگ و پذیرش نوآوریها، میتواند به مدیریت بهتر تغییرات اجتماعی و کاهش مقاومتها در برابر فناوریهای جدید کمک کند.
کیانی بختیاری همچنین به عوامل مؤثر بر پذیرش نوآوریها اشاره کرد که شامل عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، و روانشناختی میشوند و تأکید کرد که ارزشها و باورهای فرهنگی تعیین میکنند کدام فناوری یا روند نوظهور با جامعه هماهنگ است. بهعنوان نمونه، پذیرش انرژیهای تجدیدپذیر در جوامع با ارزشهای زیستمحیطی قوی یا مقاومت در برابر فناوریهای نظارتی در جوامعی که اولویت به آزادی شخصی داده میشود، مثالهایی از تأثیر فرهنگ بر رفتار اجتماعی هستند. وی در پایان بر اهمیت سبکهای رهبری و نقش آنها در تسهیل پذیرش نوآوریها تأکید کرد و مدیریت صحیح تغییرات فرهنگی را یکی از الزامات توسعه پایدار دانست.
در ادامه این همایش، ابراهیم شیخ، معاون وزیر صنعت معدن و تجارت به بررسی چالشهای جدی منابع انسانی در کشور پرداخت و گفت: «اگرچه طی سالهای گذشته اقدامات گستردهای در حوزه مدیریت منابع انسانی انجام شده است، اما حال منابع انسانی ما خوب نیست.» وی با اشاره به کاهش قدرت خرید شاغلان و بیتوجهی به توسعه توانمندی کارکنان اظهار داشت: «سرانه آموزش کارکنان تغییر چندانی نداشته و بودجههای ثابت یا حتی کاهشیافته در این حوزه به افت کیفیت آموزش منجر شده است. علاوه بر این، بهداشت روانی و سلامت جسمی کارکنان نیز به دلیل آسیبهای ناشی از فرهنگ اجتماعی و سازمانی بهبود نیافته است.»
شیخ به پیامدهای ناترازی منابع انسانی پرداخت و خروج نیروهای متخصص و ارزشمند از کشور را از مهمترین مشکلات دانست و اظهار نمود، این ناترازی باعث شده نیروی کار ساده، کار را امری غیراقتصادی بداند و بخشی از نیروی انسانی به مشاغل کاذب یا حتی غیررسمی روی بیاورد. این وضعیت تبعات اجتماعی مخربی به دنبال خواهد داشت که از دست رفتن سرمایه انسانی و تشدید نابرابریهای اجتماعی از جمله آنهاست.
وی افزود: «این همایش فرصتی برای بررسی چالشها و راهکارهای توسعه پایدار منابع انسانی در کشور بوده و با استقبال گسترده مدیران، کارشناسان و علاقهمندان همراه است.»
در ادامه این همایش از برگزیدگان و پیشکسوتان حوزه منابع انسانی در استان خراسان رضوی تجلیل به عمل آمد.