
علی چگنی* – بازار مسکن تقریبا نزدیک به ۴ سالی است که در رکود بسر می برد و این اتفاق عمدتاً محصول شوکهای قیمتی و تبعات ناشی از آن بوده که در سالهای ۹۰ تا ۹۲ در بازار مسکن ایجاد شد.
از اوایل سال ۹۲ به لحاظ معاملات، بازار مسکن وارد رکود شد که این عامل نیز به دلیل کند شدن روند صدور پروانه ساختمانی اتفاق افتاده و تداوم یافت.
در سال ۹۵ اما به دلیل آنکه روند نزولی صدور پروانه ساختمانی متوقف شده بود، رونق نسبی را در بازار معاملات مسکن شاهد بودیم.
قیمتها در این ۴ سال به لحاظ اسمی نسبتاً ثابت بوده یا اینکه بین ۷ تا ۸ درصد افزایش داشته اما قیمتهای واقعی مسکن، روند کاهشی تا حدود ۲۷ درصد نسبت به تورم را نیز تجربه کرده است.
از این رو افزایش شدیدی را در قیمتهای مسکن چه در فروش و چه در اجارهبها نخواهیم داشت اما افزایش ملایم در حد تورم قابل پیش بینی است.
باید توجه کنیم که سه مولفه اثرگذار بر روی قیمت اجارهبها عبارت از تورم، قیمت ملک و درآمد خانوارهاست. پس با توجه به اینکه تورم کاهش یافته و قیمت ملک نیز تقریبا ثابت باقی مانده است، انتظار نمی رود در بخش اجارهبها افزایش زیادی اتفاق بیفتد.
چگنی با اشاره به اینکه بیشترین تغییرات اجارهبها معمولاً بین خردادماه تا پایان تابستان اتفاق میافتد و رصد تحولات بازار اجاره در این مقطع بیشتر مورد توجه قرار می گیرد، افزود: عرضه مسکن در عدم افزایش اجارهبها تاثیر خواهد داشت و فعلاً در این حوزه شاهد افزایش چشمگیری نیستیم.
*مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه وشهرسازی